het orkest

Het orkest is opgericht in 1993. Een groep muzikanten had het idee een orkest op te richten welke andere muziek zou brengen als de gebruikelijke orkesten in de direkte omgeving. Geen marsmuziek en geen klassieke muziekstukken. Direct ontstonden er een aantal vragen! Wie nam er plaats in het bestuur? Hoe kwamen we aan bladmuziek? Hoe moest het orkest worden bestempeld? En nog belangrijker: hoe kwamen we aan de broodnodige muzikanten?
Deze vragen waren snel beantwoord. Het bestuur was snel gevormd door het enthousiasme binnen de reeds aanwezige groep. Bladmuziek kon via de diverse landelijke uitleencentra worden betrokken. Het orkest moest als een amusement orkest worden betiteld en de muzikanten konden via de muziekscholen in de wijde omgeving worden aangetrokken.
Het duurde niet lang of de oprichting was een feit. Het orkest was snel gevormd met voldoende enthousiaste leden. De toenmalige topdirigent, Martin Jansen Sr., nam de dirigentstok in handen. Jaarlijks werd (en wordt) er een voorjaars- of najaarsconcert gehouden waarbij telkens een volledig nieuw repertoire wordt gepresenteerd.
Het huidige orkest is nog steeds voltallig te noemen. Het orkest bestaat bijna 20 jaar, maar heeft wel de nodige wijzigingen ondergaan. Soms noodgedwongen. Denk hierbij aan het overlijden van Martin Jansen Sr. Een gebeurtenis welke als een zwaar verlies werd ontvangen en moest worden verwerkt.
De dirigentstok is overgenomen door Harry Gerritsen. Een fijne persoonlijkheid wie al jaren ervaring heeft in de muziekwereld. Geregeld laat hij de muzikanten weten hoe iets tot uitvoering moet worden gebracht door zelf het desbetreffende instrument ter hand te nemen. Daarmee staat hij zeer nauw in kontakt met de muzikant om op een fijne manier de kunst van het vak bij te brengen.
Nog steeds zijn alle muzikanten vol enthousiame actief binnen het orkest. Veel verschillende muziekgenres worden ter gehore gebracht. Van de jazzwereld en de big band uitvoeringen naar de musical wereld. Via de Duitse egerländer en de Mexicaanse passie uiteindelijk weer eindigend bij de muziek uit de Nederlandse Night of the Proms. Kortom: Altijd verrassend !
Het orkest bestaat inmiddels uit ca. 25 leden afkomstig uit ‘s-Heerenberg en omgeving. Het wordt voor vele activiteiten geboekt, waarbij altijd een verrassend en verzorgd repertoire ten gehore wordt gebracht.
Bent u geïnteresseerd in het Grensland Orkest dan zien we u graag eens terug.